Гилберт К. Честертон: Изабрана дела

ИЗАБРАНА ДЕЛА ГИЛБЕРТА К. ЧЕСТЕРТОНА [I–V]
ОТАЧНИК – БЕРНАР, БЕОГРАД – СТАРИ БАНОВЦИ 2013.



Гилберт Кит Честертон је био у сваком смислу огроман човек, а исто такво му је и дело: објавио је око 4000 есеја, 200 прича, 80 књига, стотине песама, драма и других текстова. Колико је обимно толико је и значајно. Чувени Борхес је, на пример, о њему записао, а Борхесу треба веровати, да је Честертон „један од најистакнутијих писаца нашега времена, не само због своје срећне инвентивности, визуелне имагинације и детиње или божанске радости толико очите у свим његовим делима, него такође због своје реторичке вештине и потпуне бриљантности свога умећа.“ Борхес није био једини који се одушевљавао књигама овог по свему великог хришћанског писца и мислиоца. Под његовим утицајем стварали су и Агата Кристи, Толкин, Хемингвеј, Грин, Маркес, Клодел, и многи, многи други. Читајући његову књигу Наполеон са Нотинг Хила чувени Мајкл Колинс је био подстакнут да поведе покрет за независност Ирске, а након једног његовог новинског чланка је славни Махатма Ганди одлучио да се побуни против британских колонијалних власти у Индији. Вредно је помена да је млади атеиста Клајв С. Луис, светски познати књижевник и мислилац, постао хришћанин читајући управо његовог Вечног човека; а занимљиво је сетити се и писца Филипa Јенсиjа који је једном рекао да када би се нашао насукан на пустом острву и могао да изабере само једну књигу поред Библије, одабрао би Честертонову духовну аутобиографију – Правоверје. Оваквих примера има још, али већ и наведени довољно говоре да се ради о аутору који је вредан сваке пажње.
У Србији, коју је Честертон, узгред буди речено, веома волео и о којој је писао, биле су му још за живота преведене неке књиге, али оне нису будиле веће интересовање публике, биле су резервисане само за посвећенике. Људи из Бернара и Отачника су се потрудили да Честертонови списи и даље буду резервисани за посвећенике али да се њихов број у Србији повећава. Први корак у том послу је да се Честертоново стваралаштво учини доступним читаоцима, и стога су они покренули један велики издавачки пројекат који ће се, по најавама, реализовати наредних неколико година; реч је о објављивању Изабраних дела Г. К. Честертона, али и публиковању текстова и књига које се баве његовим животом и делом. На овогодишњем Београдском сајму књига представљено је прво коло (пет томова) Изабраних дела Г. К. Честертона, у које су ушли следећи наслови: Кугла и крст (роман), Све из мога џепа (збирка есеја), Злочини Енглеске, Клуб уврнутих заната (роман) и Шта не ваља на свету.
Свако ко се буде одлучио да узме у руке и ишчита бар неколико редака текста овог сјајног хришћанског мудраца нашег времена, како досадашње искуство показује, од њега се више никада неће одвајати. Такав је случај и са потписником ових редова, који са нестрпљењем очекује ново коло Изабраних дела Г. К. Честертона, а ово прво најтоплије препоручује сваком љубитељу лепе књижевности и здраве хришћанске мисли.

Објављено у: Православље, бр 1119.

Коментари

Популарни постови