Давор Џалто: PLUS ULTRA




УВОД
Ова књига није писана као кохерентна целина у којој се анализира једна одређена тема. Књига је, напротив, настала на позив издавача, као избор есеја који су писани на различите теме и различитим поводима. Тематика се креће од анализе проблема везаних са савремену уметност и културу, до размишљања о питањима савременог друштва и хришћанске вере у савременом свету. Уједначеност не постоји ни у погледу стила изражавања, који варира од академског до блогерског језика, у складу са условима под којима су одређени текстови настајали или месту где су првобитно објављивани.
И поред тога, постоји нешто што обједињује све текстове. То је намера аутора да покуша да путем анализе одређених тема и појава укаже на неопходност критичког односа према реалности, како у друштвеној сфери тако и у начину на који схватамо своје сопствено постојање и деловање у свету. Намера је такође да поједине теме и изнети ставови подстакну даљу дискусију и размишљање о тренутно актелним али и о оним увек актуелним питањима.
Текстови ове књиге позивају, дакле, сваког читаоца на стваралачку активност, како у сазнању тако и у деловању, јер са-знање подразумева истовремено стваралачки чин, опредмећен у самој животној пракси, али и један заједнички подухват.

Аутор



САДРЖАЈ

УВОД

КУЛТУРА
Култура као спектакл
Сигурност заточеништва
Фетишизам ствари
Савременост савремене уметности

КОМУНИКАЦИЈА
The End of Multiculturalism
Gay парада, насиље
и одбрана традиционалних вредности
Онтологија журки

ВЕРА
Fides et Regnvm
Vox Populi, Vox Dei
Народ Божји: од племена, преко нације до цркве
Вера у савременом свету
SUMMARY

Коментари

Популарни постови